digitalbreak

Vakantie : tijd voor een digitale pauze

We leven in een maatschappij waar iedereen non-stop bereikbaar is. Het grootste deel van onze bevolking heeft een account op Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram en Snapchat. Echter meer en meer mensen pleiten voor “offline” genieten. Altijd online en bereikbaar zijn is nu eenmaal vermoeiend. Hoewel velen al beter omgaan met sociale media, is er wel degelijk stof tot nadenken… Dat hebben ze bij de grote techbedrijven ook gedaan.

 

 

Google

Google wil namelijk meer aandacht besteden aan ‘digitaal welzijn’, verklaarde Google-ceo Sundar Pichai tijdens een presentatie op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het techbedrijf. Ze lanceerden daarom ook een speciale website over dit onderwerp. Pichai zei te hopen dat gebruikers een betere balans kunnen vinden tussen schermtijd en tijd voor belangrijke zaken, zoals hun gezin. “Uit ons onderzoek blijkt dat 70 procent van de gebruikers een betere balans wil vinden”, zei Sameer Samat, vice-president productmanagement bij Google.

Google geeft Android nieuwe functies die overmatig gebruik van smartphones moeten tegengaan :

  • Android-gebruikers kunnen binnenkort per app een tijdslimiet instellen. Als de limiet is bereikt, wordt het icoontje van de app grijs getoond als een visuele reminder. Een andere nieuwe functie toont alles op de telefoon in zwart-wit als het tijd is om te gaan slapen.
  • Ook kunnen Android-gebruikers in de nieuwe Dashboard-functie zien hoeveel tijd ze in specifieke apps spenderen, hoeveel notificaties ze ontvangen en hoe vaak ze per dag hun telefoon ontgrendelen. Een uitbreiding van de bestaande niet-storen-functie zorgt ervoor dat gebruikers helemaal geen notificaties meer ontvangen. De niet-storen-modus wordt binnenkort ook automatisch geactiveerd als je de telefoon met het scherm naar beneden wordt neergelegd.
  • De functies komen dit najaar naar het nieuwe Android P en komen eerst via Googles eigen Pixel-smartphones beschikbaar. Of ze ook naar oudere Android-versies komen, is nog niet bekend.
  • Ook YouTube krijgt enkele nieuwe functies die overmatig gebruik kunnen voorkomen. Zo zijn alle meldingen van de YouTube-app in een dagelijks overzicht te ontvangen, in plaats van dat de gebruiker elke notificatie afzonderlijk krijgt.

Apple

Twee grote aandeelhouders van Apple drongen er in januari bij de iPhone-maker op aan om nieuwe functies te introduceren om smartphoneverslaving onder jonge gebruikers tegen te gaan. Ze eisten ook dat ouders meer mogelijkheden kregen om de toegang van kinderen tot iPhones te beperken.

De aandeelhouders vroegen ook of Apple onderzoek wilde doen naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid.

Wil je jezelf deze zomer een digitale pauze gunnen?

Voorlopig kan je nog gebruik maken van deze eenvoudige apps

  • Met de app Moment (iOS) of Quality Time (Android) houdt je smartphone bij hoeveel tijd je spendeert op je toestel.
  • Wil je maximum een kwartier per dag met je gsm bezig zijn: Dan kan je een limiet instellen.
  • Kan je moeilijk aan de verleiding weerstaan om je Facebook te checken of wens je in het weekend liever geen mails te ontvangen via je smartphone: Quality Time kan via de tool “Take a Break” tijdelijk bepaalde functies van je smartphone uitschakelen.

Check it out! : Moment / Quality Time, gratis verkrijgbaar voor iOS en Android.

Bron : www.bright.nl

Werk maken van digitale detox op het werk : Ontdek het challenge@work programma

Vakantie : tijd voor een digitale pauze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *