istock_000013646289smallWe leven momenteel in een workaholic-cultuur waarin tijdverspillende dingen, zoals het nemen van een pauze op het werk of het surfen op het web, vaak wordt afgekeurd.

Je zou niet productief genoeg zijn en het leidt tot het verlies van concentratie. Onderzoek toont echter aan dat dit niet het geval is: pauzes nemen zou juist je prestaties op meerdere gebieden verbeteren.

  • Korte periodes van afleiding verbeteren namelijk niet alleen jouw vermogen tot besluitvorming, maar verhogen ook je creativiteitLangdurig je aandacht aan een taak schenken, zonder pauze, zou daarentegen juist je prestaties verslechteren. 
  • Daarnaast is er ook wetenschappelijk bewijs dat periodes van mentale rust je geheugen verbeteren. Wanneer jij namelijk pauze neemt, blijkt dat je brein de kans krijgt de informatie die het net heeft opgedaan, te verwerken. Zou je géén pauze nemen, dan loop je kans dat de informatie het ‘ene oor inkomt, en het andere oor uitgaat

Tips voor een maximale productiviteit :

  • Geef je prefrontale cortex rust

Een pauze waarin jouw prefrontale cortex de kans krijgt te rusten, is een pauze die je nuttig besteedt.

Dit gedeelte van je brein regelt namelijk een aantal belangrijke zaken; van jouw logisch denkvermogen tot aan het onderdrukken van impulsen. Belangrijk dus dat dit stukje brein regelmatig de kans krijgt om af te koelen. Hoewel er verschillende manieren zijn om dit te doen, is de makkelijkste manier om gewoonweg je gedachten te laten dwalen — precies, dagdromen.

Een studie toont aan dat wanneer onze gedachten afdwalen het hetzelfde effect heeft als mediteren. Niet alleen versterkt dat je focus, je geeft je prefrontale cortex de kans te ontspannen en op te laden.

Neem dus eens 5 tot 15 minuten de tijd om eens niets te doen — het lijkt misschien alsof je nutteloos bezig bent, maar je geeft je concentratie een flinke oppepper.

  • Breng je lichaam en brein in beweging

Ook een korte pauze werk nemen waarin je fysiek actief bent, is ontzettend nuttig. Je hoeft hierbij niet direct een rondje te joggen.

Om het uur steeds even 5 minuten de tijd nemen om een wandelingetje te maken, kan al een ontzettend groot effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Strek je benen dus eens en wandel.

  • Samen is beter

Alleen pauze nemen is goed voor je, doe je het samen met collega’s dan is dat nog beter;

Zo werd in een andere studie bijvoorbeeld ontdekt dat de collega’s die bijkletsen bij de kopieermachine niet de tijd van hun baas verspilden, maar juist productieve gesprekken voerden over werkgerelateerde zaken. Deze informele en ‘casual’ gesprekken zorgden vervolgens voor een productiviteitstoename van maar liefst 20%.

Hoe lang neem je best een pauze?

Volgens onderzoek zou je ieder 75 tot 90 minuten pauze moeten nemen — het liefst 15 minuten.

75 tot 90 minuten werken vraagt veel van het brein, met name van twee functies: leren of focussen en het verwerken ervan. Wanneer mensen een taak uitvoeren en vervolgens een pauze van 15 minuten nemen, helpen ze hun brein de informatie sneller samen te voegen en dus te verwerken.

Afhankelijk van hoeveel focus en aandacht een taak vereist, zul je daarom moeten kijken wat het beste voor jou en je werksituatie werkt.

Kortom, pauze werkt!

Voel je dus niet langer schuldig zodra jij 10 minuten even niets doet. Het lijkt misschien alsof je totaal niet productief bezig bent, maar het tegendeel is waar: zodra jij een nuttige pauze neemt, geef jij jezelf juist de kans je focus en concentratie op te laden.

Laten we daarom workaholic-cultuur op de werkvloer doorbreken en het nemen van pauze niet zien als iets dat alleen ongemotiveerde collega’s doen. Moedig het aan!

Zorg bijvoorbeeld voor een gezellige pauzeruimte waar jij en je collega’s even kunnen ontspannen. Of wat dacht je van regelmatig eens een wandeling te maken met je team — gezellig én gezond.

Massage@work

Pauze werk verhoogt productiviteit (en méér). Zo doe je ‘t goed.

 

Een pauze nemen werkt