impact van zomeruur op ons bioritme

In de nacht van zaterdag op zondag (30/31 maart 2019) schakelen we over van wintertijd op zomertijd. Om juist te zijn: zondagochtend 31 maart 2019 om twee uur ‘s ochtends draaien we de klok één uur vooruit, twee uur wordt drie uur. De overschakeling naar zomertijd heeft drie directe gevolgen: je zal zondagochtend een uur minder kunnen uitslapen, de zon komt vanaf zondagochtend een uur later op en gaat een uur later onder.

De huidige regeling voor de zomertijd dateert van 1977. Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.

 

Ondertussen is dat energie-argument al voltooid verleden tijd. Verschillende studies hebben uitgewezen dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, avondfiles rijden meer in verzengende ozon-hitte, de zomerhitte blijft een uur langer hangen in de slaapkamers.

Biologische klok

Door het ingaan van de zomertijd zou ook je biologische klok korte tijd ontregeld worden. In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Daarom slapen we in de zomer dus minder. Avondmensen kunnen daardoor in de zomer een slaaptekort van twee tot drie uur oplopen, wat een verhoogde risicofactor is voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

Onze biologische klok of ons bioritme wordt ook wel eens “circadiaans ritme” genoemd omdat onze innerlijke biologische klok niet precies 24 uur telt, maar iets langer dan 24 uur. Gelukkig is er het zonlicht dat werkt als het draaiknopje aan een horloge om onze te trage biologische klok weer bij te stellen.

De biologische klok telt dus bij ieder mens ongeveer 24 uur maar de pieken en de dalen kunnen per persoon sterk verschillen. Zo heb je de mensen die meest actief zijn in de ochtend en een deel van de bevolking die op hun best zijn in de avond. Ben je een avondmens dan heb je pech want de meeste bedrijven zijn ingesteld op de ochtendmens of mensen met een gemiddeld ritme.

Zomeruur

Vandaar ook de polemiek rond de afschaf van het zomeruur want dan heb je weer een uur minder wat een hele aanpassing is voor ons bioritme (studie 1938 Prof Kleitman & Richardson, 32 dagen absolute duisternis)

De zomertijd loopt tot zondag 27 oktober 2019. Dan schakelen we weer over op wintertijd.

Bron : https://www.frankdeboosere.be/temp/zomertijd.php

Meer weten over het zomeruur? https://www.zomeruur.com/

Meer weten over slaap en slaapproblemen?

Organiseer een wellbeing workshop rond slaap in uw bedrijf en maak uw medewerkers bewust van de impact van een slechte nachtrust.

Contact

Impact van zomeruur op ons bioritme