Hoe creatief ben jij bij het vinden van oplossingen?

thinker

Creativiteit is een denkactiviteit op zich. Bij het oplossen van problemen kan je best wat creativiteit gebruiken, wil je echt tot een goede oplossing komen. Wanneer men wordt geconfronteerd met een probleem, beperkt men zich er meestal toe om reeds gekende of bestaande oplossingen uit te proberen en worden alternatieve en betere oplossingen over het hoofd gezien.

Dus hoe creatief ben jij? Een kleine test!

 1. Wat wordt natter wanneer het droogt?
 2. Een vrouw heeft 2 zonen die geboren zijn op hetzelfde uur, op dezelfde dag van hetzelfde jaar. Maar ze zijn geen tweelingen! Hoe kan dit?
 3. Maak deze wiskundige berekening juist door maar 1 rechte lijn er aan toe te voegen :

schermopname-3      4. 9-punten probleem: verbind de 9 punten door 4 rechte, ononderbroken lijnen te trekken zonder je pen van het papier te halen.

j

      -> Zie onderaan artikel voor oplossingen

Hinderpalen

Je hebt misschien ondervonden dat het niet altijd eenvoudig is om deze vragen op te lossen. Wil dit dan zeggen dat je niet creatief genoeg bent? Natuurlijk niet, er komen geregeld wat hinderpalen bij onze denkprocessen voor die zo sterk zijn dat ze het vinden van een succesvolle oplossing erg bemoeilijken en soms zelfs onmogelijk maken. Een hinderpaal kan zijn dat we ons blijven “fixeren” op éénzelfde oplossingsstrategie voor een reeks problemen.

Voorbeeld :

Bij de 9-punten vraag is meestal het eerste idee om binnen het  vierkant te blijven, terwijl dit nergens in de opgave stond.  Onze hersenen fixeren zich om binnen het vierkant te blijven. Dit is een verkeerde aanname maar toch baseren we onze strategie hierop.

Een ander voorbeeld dat deze fixatie illustreert:

Creativiteit stimuleren

Er zijn verschillende manieren om je creativiteit te stimuleren

 • dagdromen
 • alleen zijn
 • sporten
 • zelfs vervelen helpt!

Maar wat hebben deze activiteiten dan gemeenschappelijk? Er zijn verschillende theorieën gevormd over creativiteit maar de meeste theorieën vinden zich terug in een fasentheorie. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen vier fasen:

 1. Voorbereidende fase: Je verzamelt informatie en definieert de vraagstelling of uitdaging.
 1. Incubatiefase: Je zet in deze fase de vraagstelling opzij, je bent er niet meer bewust mee bezig. Het achterliggende idee is dat je onder de bewustzijnsdrempel echter wel blijft werken aan het probleem. Vb: vinden van oplossingen in dromen. (mijn droom)

Een mogelijke verklaring voor deze fase: bij het oplossen van een probleem gebeurt het wel eens dat men zich vastbijt in één welbepaalde strategie (zoals eerder vermeld). Door even te stoppen en afstand te doen, komt men los van deze fixatie. Daardoor maakt men tijd en ruimte vrij om te zoeken naar een andere strategie, een betere of alternatieve oplossing.

 1. Illuminatiefase: Je wordt je bewust van een veelbelovend idee. Dit is de fase van het beroemde: eureka-moment.
 1. Verificatiefase: Het creatieve idee wordt geëvalueerd, ontwikkeld en verfijnd. Als de verificatiefase aantoont dat het idee onbruikbaar is, dan wordt er teruggekeerd naar de incubatiefase of voorbereidingsfase. Dit zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn wanneer je beseft dat er een bepaalde vaardigheid mist. Als het idee deze verificatietest doorstaat, dan kan je jouw idee aan de buitenwereld aankondigen!

Oplossing creatief testje

schermopname-4

 

Meer creativiteit in uw organisatie? In de InspiratieBox worden medewerkers ertoe aangezet om vanuit een ontspannen toestand creatieve ideeën te laten opborrelen en deze te delen met de organisatie.

Inspiration@work

 

Met dank aan Charlotte Mathieu –  studente Psychologie – KU Leuven

Bron : Baeyens, F., Schaeken, W. & Storms, G. 2018. Functieleer Deel 2. ACCO Uitgeverij, Leuven.

 

 

 

 

Hoe creatief ben jij bij het vinden van oplossingen?