herfst1

Je hoeft maar naar buiten te kijken en je merkt het al : de herfst heeft haar intrede gedaan. De zomer is nu definitief voorbij. En hoewel ik genoten heb van die mooie lange zomer, ben ik blij. Want de zomer brengt me altijd een beetje uit mijn ritme. De dagen zijn langer, de nachten korter. Eetgewoonten zijn anders en de dagelijkse activiteiten worden aangepast aan de temperatuur. Gelukkig is er iets waar ik altijd op kan terugvallen wanneer alles rondom mij verandert : rituelen.

Rituelen versus gewoonten

Een ritueel is niet gelijk aan routine of aan een gewoonte.

Je bent het gewoon om elke dag op hetzelfde uur op te staan, koffie te zetten, een douche te nemen, naar het werk te gaan, zo hebben we de ganse dag door bepaalde gewoontes. Gewoon omdat we het “gewoon” zijn of omdat het van ons wordt verwacht.

Vaak verlopen die dagelijkse gewoontes niet bewust. Hoe vaak is het je overkomen dat je tijdens een rit naar het werk niet precies meer weet of je een bepaalde kruispunt al voorbijgereden bent of niet. Het gebeurt als vanzelf, vanuit een soort automatische piloot.

Hoewel gewoonten ook een rust brengen, omdat we weten wat ons te wachten, maken ze het leven ook voorspelbaar en zijn ze niet altijd goed voor onze gezondheid.

Gezondheidsrituelen

Rituelen zijn er altijd al geweest, sinds het begin van de mensheid. Vaak worden rituelen, historisch gezien, gelinkt met bepaalde culturen of religies. Vele van die rituelen zijn verdwenen, maar wie heeft er de herfstdecoratie al uit de kast gehaald? En zorgt onze kerstboom niet voor de extra gezelligheid in huis tijdens de donkere wintermaanden?

Echter de dagelijkse rituelen waar ik het in dit artikel over heb, zijn eerder gelinkt met het ondersteunen van onze algemene gezondheid en welzijn.

Acties, handelingen, bewegingen, gedachten, gevoelens, intenties… Rituelen voer je  heel bewust uit en met je volledige aandacht. Ze onderbreken de routine en brengen rust. Ze kunnen een houvast zijn in ons drukke agenda. Een moment om even tot jezelf te komen. Rituelen zijn helpertjes in ons dagelijkse leven.

Wat zijn de voordelen van dagelijkse gezondheidsrituelen :

  • Ze laten ons toe om beter af te stemmen op het ritme van ons lichaam
  • Ze verlagen je stresslevel
  • Ze verhogen je energielevel
  • Ze brengen je geest tot rust
  • Ze dragen bij tot een algemeen goed gevoel

Het is belangrijk om een ritueel te vinden dat goed bij je past. Het is ook niet nodig om meerdere rituelen te hebben, soms is 1 dagelijks ritueel al voldoende.

Zelf heb ik mijn dagelijkse bewegingsritueel. Dit ritueel vraagt amper enkele minuten maar houdt mijn lichaam en geest soepel. De plaats en het tijdstip maken deel uit van mijn ritueel.

Niet elke routine hoeft een ritueel te worden, maar het leuke is dat elke routine het potentieel heeft om een ritueel te worden als je meer uit het leven wil halen.

Inspiration for Change

In het Relax4Balance Programma komen er heel wat dagelijkse gezondheidsrituelen aan bod. Hoe kan je meer welzijn en rust integreren in je dagelijkse leven, zowel thuis als op het werk. Er zijn niet enkel fysieke rituelen. Een ritueel kan ook mentaal in je hoofd afgespeeld worden of een onmiddellijke impact hebben op je emotionele gezondheid. Dit Relax4Balance programma draagt bij tot de fysieke, mentale en emotionele veerkracht en gezondheid van uw werknemers.

Voor extra inspiratie voor je dagelijkse gezondheidsritueel kan je gratis “het kleine feel good boekje” downloaden.

En wat is jouw dagelijkse gezondheidsritueel?

Share & Inspire!

Dagelijkse rituelen voor meer rust en gezondheid